13 augusztus 2015

Hova tovább olaj?!

Az elmúlt év egyik nagy sztorija az olaj árfolyamának hatalmas zakója volt. Az előző nyár elején megkezdett esés a 120 dolláros szintekről ez év januárjára egészen a 45 dolláros szintekig taszította a fekete arany árát. Mind a kínálati, mind pedig a keresleti oldalon is jelentkeztek olyan tényezők, amik nyomás alá helyezték az árfolyamot. Az OPEC legbefolyásosabb tagja – Szaúd-Arábia továbbra sem változtatott a kitermelési kvótákon, amivel az elsődleges célja, hogy visszaszerezze az elmúlt években elvesztett piaci részesedését, így ennek köszönhetően egy jelentős túlkínálat jelentkezett a piacon. Keresleti oldalon pedig a kínai gazdaság látványos lassulása fokozza a befektetők aggodalmát, hiszen a hatalmas gazdaság olajigénye a lassulással párhuzamos folyamatosan csökken. Az olaj jelenlegi helyzetén az sem segít, hogy megszületett az iráni atomprogramról szóló megállapodás, aminek következményeképp az amerikaiak megszűntetik az Iránt sújtó embargót, ez pedig nem jelent mást, minthogy az iráni olaj is szabadon befolyhat a piacara, ami további kínálatnövekedéshez fog vezetni. (az IEA előrejelzése szerint 2016-ban akár 1,4 millió hordónyi napi túlkínálat jelentkezhet az olaj piacán.)


Ez idáig mind szép és jó, de mit mutatnak a grafikonok, mire számíthatunk a következő napokban, hetekben?

WTI típusú olaj


Az WTI típusú olaj árfolyam jelenleg az év eleje óta kialakult támaszon táncol. A hetes grafikonon láthatjuk, hogy ez a támasz már kétszer is sikeresen megállította az nyersanyag esését. Amennyiben az árfolyam harmadik nekifutásra letörné a 43 dolláros szintet, akkor könnyen a 33-37 dolláros zóna környékéig eshet az olaj. Ezen az időtávon bíztató jel, hogy az RSI indikátornál egy kisebb divergencia mutatkozik, mivel annak ellenére, hogy az árfolyam jelenleg mélyebb szinten tartózkodik mint márciusban, az indikátor nem ütött újabb mélypontot. Ha ismét sikerülne felpattannia az árfolyamnak, akkor a legközelebbi ellenállás 52,8 dollár környékén található, ahol a 25 hetes mozgóátlag is húzódik. (Ez még a jövő zenéje, de az 52,8 dollár után az 59,7 dolláros szint lehet a következő megálló.)


Közelebbről, napi bontásban megvizsgálva a grafikont látszik, hogy az elmúlt hónapban szinte megállás nélkül közel 30 százalékot esett az árfolyam, így ismét közel került a márciusban látott 42 dolláros lokális mélyponthoz. Egy ekkora esést követően könnyen elképzelhető, hogy egy természetes korrekció veheti kezdetét a jelenlegi szintekről. A lehetséges korrekció valószínűségét növeli, hogy ezen az időtávon is  - hasonlóan a hetes grafikonon látottakhoz – az RSI indikátornál egy divergencia mutatkozik.

Két féle stratégia fogalmazható meg, időtávtól függően.

Hosszabb távon - hetes chart alapján - amennyiben elesik a jelenlegi 41-42 dolláros támasz, akkor egészen a 33-37 dolláros újabb támaszokig eshet az árfolyam. Amennyiben sikerülne felpattannia az olajnak, akkor közel az 53 dolláros szinthez helyezhetjük a take-profitunkat.

A napi bontás szerint, ha az árfolyam áttörné a július óta tartó rövid távú csökkenő trendvonalat és a 44 dollár környékén lévő ellenállást, akkor első körben a 47-49 dolláros szintekig tarthat az emelkedés. Ha a 42 dolláros szint ezúttal nem tudná megtartani az olaj esését, akkor a hetes bontásban említett short pozi lép életbe.

Brent típusú olaj

Az európai Brent típusú olajnál nagyon hasonló a helyzet, úgyhogy nem is taglalnám olyan hosszan, csupán a kereskedési instrukciókat fogalmaznám meg.


Hetes időtávon, amennyiben a 47,80 dolláros szint alatt zárná a hetet az olaj, akkor a következő akadályt a 36-41 dolláros támasz zóna jelentheti. Ha a jelenlegi támasz sikeresen megtartja az árfolyamot, amit az RSI indikátornál látható divergencia sugallhat, akkor az első ellenállás 54,40 dolláron található. (Távolba tekintő megjegyzés, de az 54,4 dollár után 62 dolláron húzódik a következő akadály.)


A napi grafikon szerint, ha sikerülne az olajnak átlendülnie a június óta élő csökkenő trendvonalon, akkor egészen az 58-62 dolláros ellenállásig szállhat az olaj. Ott valószínűleg komoly akadályokba fog ütközni, mivel több korábbi meghatározó szint, illetve a főbb (100,200) mozgóátlagok is itt húzódnak. Az RSI itt nem ad optimizmusra okot, mivel az árfolyammal párhuzamosan egy csökkenő trendben mozog. Ha a 45-48 dolláros zóna nem tudja megtartani az esést, akkor a hetes időtávon vázolt short pozíció felvétele ajánlott.

A fentebb említett szintek „jelentősége” természetesen változhat, ezért – ahogyan miden pozíciót – ezt is érdemes lesz folyamatosan figyelemmel kísérni. Stop-loss szinteket direkt nem jelöltem ki, mivel egyrészt úgy gondolom, hogy ez mindenkinek az egyéni kockázattűrő képességétől függ, (azért próbáljunk törekedni a 2:1 arányú nyereség/veszteségre). Másodrészt ez nem egy konkrét kereskedési tipp, hanem feltételes ajánlás (mivel mind a két terméknél csak későbbi szinteken lesz érdemes beszállni, függően a következő napok kimenetelétől), így az SL szinteket a jövőben felvett pozihoz lesz érdemes igazítani.