14 augusztus 2015

Kína tovább szívja a világ vérét

És nem csak a második leértékelődésre, és ennek turbulenciájára gondolok. Némileg az még érthető is, miutána  dollárhoz kötött árfolyam a külkereskedelmi partnerek devizáinak kosarához mérve idén eddig 13 százalékot erősödött, követve az amerikai kamatemelési várakozásokat.
De hogy is jutott igáig Kína? A kínai gazdaság (eddigi) alapja: 47 százalék befektetés, 4-6 százalék külkereskedelmi többlet az globális üzleti ciklustól függően, a maradék pedig belső fogyasztás a köz és privát javaknak. A nyugati világ 22 százalékos átlagos befektetési rátáját jócskán meghaladják, így nem túlzás azt állítani, hogy még mindig a gazdaság fejlesztése és a nyugati gazdaságok táplálása köti le a kínai erőforrások legnagyobb részét.

Mindenek mellett ezekkel a számokhoz egy csupán 23-24 százalékos megtakarítás ráta tartozik. Miért fontos ez? Azok az erőforrások, amiket befektet egy gazdaság beruházásokba, avagy külföldön értékesíti mind az ő potenciális fogyasztását csökkentik. Ami ily módon lejön a fogyasztásból tekintjük közgazdasági megtakarításnak. Ergo, ha a megtakarítási rátám nem éri el a nettó export és beruházások együttes értékét a maradékot nekik is kölcsön kell kérni valahonnan. Nem csoda, hogy ezzel a gazdasági modellel a kínai gazdaság folyamatosan külső finanszírozásra szorult a növekedés éveiben.

A világgazdaságra, folyamatos finanszírozási igényen túlmenőleg, ez a gazdasági modell azt jelenti, Kína ahelyett hogy részt venne az adok-kapok játékban, csak a kapok oldalon szeretne állni. Egyszerűbben, míg kínálatban dúskál a világgazdaság, és szűkölködik fogyasztásban a kínai vezetés erre még rá is erősít devizájának leértékelésével. Az új, fenntarthatóbb modellt egy a saját belső keresletre támaszkodó Kína jelenthetné, egy olyan növekedési pályával, ami inkább fogyasztás orientált, az export helyett.

A kapacitások bővítése a világ harmadik gazdaságában már szinte felelőtlenségnek minősül, hiszen kinek fogok vele gyártani, ha a velem egyenrangú felek már így is köszönik jól vannak, én pedig nem akarok fogyasztani. Elsősorban nem a külvilággal, de magukkal szemben tartom felelőtlenségnek.


Hosszú távon így a deviza leértékelés sem fog tartós megoldást jelenteni. Bár a versenyképességet visszaállítja, így kiszoríthat másokat a piacról, akik ezáltal nem tudnak olyan aktivitással részt venni a világgazdasági folyamatokban. Amennyiben nem tudok értéket teremteni úgy fogyasztani sem tudok, így előbb utóbb a kereslet is elapadhat a világpiacon. Bár sokan a gazdaság motorjaként emlegetik Kínát, a nagy kínai versenyképesség, és a növekedési mutatókhoz való makacs ragaszkodás könnyen visszavethet ezáltal a világ növekedéséből. A magasabb életszínvonal és tartós kínai fogyasztás inkább katalizálhatná a gazdasági növekedést meglátásom szerint.