07 augusztus 2015

Bérnövekedést mindenkinek?

Kivételesen nem egy újabb központi banki ’csodafegyverről’ lesz szó, hanem egy sokkal kényesebb témáról, a vagyoni egyenlőtlenség témájáról lesz szó. A vizsgálódás ezen belül is jelenleg az Egyesült Államokra korlátozódik, azonban a következtetések nem veszítik érvényüket a tengerentúli területek elhagyásával.

A növekvő vagyoni különbségek a társadalomban már már riasztó méreteket öltöttek az elmúlt időszakban, és itt nem csak az zavaró, hogy a szomszédom szomszédja többet keres, de hogy egész társadalmi rétegek látszanak végleg elszakadni egymástól. Ez előbb utóbb a tőke monopolizálódásához, illetve átjárhatatlan társadalmi korlátokhoz vezethet. Joseph Blasi, amerikai közgazdász professzor, nemrég a jelenlegi állapotot találóan inkább a feudalizmussal azonosította, mintsem kapitalista berendezkedéssel.






Az elmúlt hetekben a szaksajtóban viszonylag nagy port kavart a Gravity Payments amerikai start-up cég esete. Röviden annyi történt, hogy a cég vezérigazgatója, részben saját díjazásának csökkentésével, kiegyenlítette az alkalmazotti fizetéseket. Ezzel sikeresen majdnem csődbe juttatta cégét.

Bár a hír hallatán sokak tapsikoltak örömükben, mondván, hogy itt az élő példa, hogy a kommunizmus nem életképes, ez talán némileg túlzás. Először is ha már élő példa kell ott van a Szovjetunió, ahol azt sem lehet állítani, hogy csak azért nem életképes, mert a kapitalizmus fertője veszi körül; akkor egy fél világon nem működött az elmélet. Másodjára ezt nem nevezném kommunizmusnak, hiszen az egyik legfontosabb alapelv, a tőke közkézbe vétele nem valósult meg.

Azonban egyvalami valóban világos lett: annyit érsz amennyit megtermelsz, amely érték nagyban függ a tömegek, és nem csak egy-két gazdag ember, ízlésétől, fogyasztási szokásától. A csődközeli helyzet egyik okozója a menedzsment leamortizálódása volt. A menedzserek legnagyobb része elhagyta a céget, minek után a pályakezdő fizetések megegyeztek az övéikkel. Sokszor a ledolgozott munkaórák száma volt a vitaalap a konfliktusok során, azonban az alábbi ábrákon is látszik, hogy ez messze nincs összhangban a teremtett értékkel. 



Forrás: The Economist

Ahhoz, hogy megértsük mit szül az, ha a juttatások kiegyenlítődnek, és megszűnik a motiváció a versenyre az alábbi ábra nyújthat példát. Bár, mint valószínűleg már sokan olvasták, ez sem lesz már sokáig helytálló példa, de nem a versenyhiány miatt nem.



Megoldások a problémára lehet a „kommunizmus”, vagy épp hogy kapitalizmus normál irányába való fordulás, és az alkalmazotti bérezésbe részben belekalkulálni a profit egy hányadát. Ez nem tiszta veszteség a tulajdonosnak sem, hiszen így az alkalmazottak motivációja növelhető. Ugyanakkor sajnos a már-már utópisztikus elgondolást sem lehet teljesen kiaknázni.

Aki fektetett már vállalatokba, például részvényeken keresztül, az tudja, hogy a magasabb hozammal még valami társul: magasabb kockázatok. Felmerül hát a morális kérdés, hogy szabad e, ha csak részben is, valakinek a bérezését a bizonytalan piaci ciklusokhoz kötni, aki épp csak kijön a hó végére. Ez szintén csökkenthető lenne a társadalom egészében a középosztály bővítésével, amely már önmagában egyenlőbbé tenné a mérleget a magasabb hozzáadott érték előállításával.

A kérdés nem egyszerű, és valószínűleg éveket lehetne vitatkozni a témában, így csak egy záró gondolatot illesztenék ide: habár a jelenlegi bérezési sémák legnagyobb része fix, itt is van kockázat. Egy gazdasági lejtmenet esetén a fogyasztás csökkenése miatt ezt a fix összeget is el lehet veszíteni. Talán felxibilisebb bérezés mellett a személyi ráfordítások automatikusan adaptálódnának, így az adott munkaerő képes lenne kitermelni a költségét és, ha kevesebbet is, nem kellene teljesen a jóléti intézkedésekre hagyatkoznia.