07 július 2015

A görög film meg csak pereg



Úgyhogy ideje újabb forgatókönyveket szemügyre venni. Az egész jó thrillernek induló mozi már-már horrorba fordulhat át. Legalábbis a görögöknek, ha van még egy két hátrányos húzásuk.

A vasárnapi „nem” fölénnyel nem csak az európaiakon vettek elégtételt, már ha volt bármiért is elégtételt venni, de leginkább önmagukon. Azt  továbbra sem értem miért gondolja a szavazók 60 százaléka, hogy adósságot csak felvenni kell, visszafizetni nem, és ha visszakérik akkor az sértés a hitelfelvevővel szemben.

A görög reformok épp elkezdtek hatni 2014 végén, amikor valamiért elszakadt a cérna a görög választóknál. Azóta a folyamatos piaci bizonytalanság mind a beruházási, mind a vásárlási kedvet hazavágta Görögországban, de az elmúlt egy hónapban az európai gazdaság is kis mértékben visszább vett a növekedésből.







Most ott állunk, hogy Európa továbbra is békülne, de a feltételein nem változtat. Lehetett sokszor olvasni, hogy mennyibe kerül Európának egy görög csőd. A cikkek legnagyobb része nem vette figyelembe, hogy itt nem a részleges adósság elengedés vagy görög csőd között megy a vita. Itt a részleges görög/spanyol/olasz/portugál adósság elengedés vagy görög csőd a tét. Így az utóbbi lehetőség már nem is olyan drága.

Mindeközben a görögök lába alól kezd kicsúszni a talaj, még ha ők ezt nem is látják. A július 20. lejáratú EKB kötvénytörlesztés elmulasztása már csődeseménynek minősül (az IMF-el szemben csak hátralékba kerültek). Csődesemény hatására az EKB-nak fel kell függesztenie a likviditás pumpálását a görög bankrendszerbe a hatályos jogszabályok értelmében. Ez a bankrendszer összeomlásával jár, és jöhet a drachma.

Drachma: vagy megpróbálják stabilizálni az árakat és hiánygazdaság lesz, vagy elengedik a valuta kezét és hiperinfláció. Mindenesetre ha van még valakinél popcorn az dőljön hátra, izgalmas és tanulságos lesz a 
következő néhány hónap.


Mindeközben Kínában: a nagyobb kínai befektetési bankok és brókerházak megegyeztek, hogy egy 120 milliárd yuan (19,3 milliárd dollár) értékű alapból fognak részvényeket vásárolni, hogy megtámogassák a vészesen zuhanó shanghai composite árfolyamát. A gondok: a gazdaság és ezáltal a fundamentumok lassulnak, megtámogatott árfolyam ide vagy oda; a jelenlegi nap forgalom 2 000 milliárd yuan, ergo a támogatás egy igazi pánik esetén úgy másfél óráig bírná.