26 július 2015

Végre nem csak a részvényesek örülhetnek

Mialatt a FED épp azt fontolgatja, hogy mikor sokkolja a befektetők többségét egy idei kamatemeléssel (jelenleg szeptember vagy december van terítéken), addig a szóban forgó mennyiségi lazítás épp a véghajrára tartogatja erejét.

Természetesen rémhírként jelent meg a minap az az ábra, ami bemutatja, hogy a válság óta eljött ez első negyedév az amerikai részvénypiacon, amikor az üzemi eredmények alulmúlják a részvényesek juttatásait. Azonban nem kell feltétlenül kapzsi kapitalistákra asszociálnunk a hír hallatán, és az S&P 500 tagjai sem fogják lehúzni a rolót emiatt.



Az amerikai mennyiségi lazítást számtalan intrika érte, mondván, hogy terminológiája miatt csak a Wall Street profitál belőle, és a reálgazdaság nem részesül a központi bank éltető forrásából. Itt érdemes egyik oldalról megemlíteni, hogy az amerikai átlag háztartás megtakarításának mintegy 40 százaléka van részvényekbe elhelyezve, ami leginkább nyugdíj megtakarításokat képez, így hosszabb távon ezek a befektetők is profitálnak

De a lényeg most jön: a kinyomtatott dollár milliárdok egy jelentőse része lecsapódott a vállalati szektorban, akik ezt részvény visszavásárlásokon keresztül juttatták el a tulajdonosoknak. Miért nem osztalékként? Egy, a vezetők valószínűleg tudták, hogy az ekkora mértékű kifizetések (a részvény állomány 6 százalékkal csökkent a válságot követően a BCA felmérése alapján) csak átmenetiek. Részvény visszavásárlási programokat könnyebb visszavonni, mint osztalékot csökkenteni. Kettő, az alacsonyabb részvényszám az egy részvényre jutó eredménymutatókat pozitívan befolyásolja, így a menedzsment is jobb színben tűnik fel. Emellett miután a készpénz nem termel profitot, így az eszközarányos megtérülést is lehetett javítani.


Azonban úgy tűnik a vállalatok elkezdték leépíteni készpénzállományukat az utóbbi hónapokban. Miért jó ez a gazdaságnak? A készpénz egy része ezáltal bekerül a körforgásba, élénkíti a keresleti oldalt, és végső soron inflációt okozhat. Ezzel a FED egy rég dédelgetett álma válhat végre valóra.