02 július 2015

Még egy jegybank is kevés



A folyamatos görög hírözön szinte süketté teszi a befektetőket, pedig a Dél-Balkánon túl is van érdekes sztori. Az elmúlt egy hétben durrant egy kínai részvény lufi, de a hangját elnyomta az európai zűrzavar. Miközben a gazdaság lassul a kínai politikusok és jegybankárok próbálnak mindent megtenni a gazdaság stimulálása érdekében, a lakosság pedig mind e mellett hitelből tömte ki magát részvényekkel.

A shanghai tőzsde nagyot szólt a múlt héten, több lépcsőben összesen 22 százalékot esett korábbi június csúcsáról, ami 7 éves csúcsnak számított. Azért aki korán ébredt még így is jól járt, a piac így az április közepén elért szintjeihez tért vissza, ezzel együtt egy év alatt 96 százalékot kereshetett rajta, aki még tavaly befektetett.





Tipikus lufiról nem beszélhetünk, hiszen nem volt teljesen fundamentum nélküli a tőzsde rali. A részvénypiacokat csupán tavaly novemberben nyitották meg a széles rétegek előtt, előtte éveken át piaci árazó hatás híján stagnált az index, miközben a gazdaság 7 százalék feletti éves növekedést tudott produkálni. A rossz hírek ellenére is a kapitalizmus úgy tűnik nyerőben van, a tőzsdézők száma júniusban elérte a 90 milliót, ami több mint a kommunista párt tagjainak száma (87,8 millió).

A legnagyobb gond, hogy ezek az emberek mindezt komoly hitelekből finanszírozták, melyeknek átlagos kamatszintje havi 1,7 százalék (évesített 22 százalékos effektív kamatlábnak megfelelő). A hitelheggyel egészen addig semmi gond, amíg a tőzsde 1,7 százalékot meghaladó hozamokat tud produkálni havi alapon, de egy 22 százalékos esés után rengeteg pozíció mehetett a levesbe.

A legutolsó beszerzési menedzser indexek (HSBC PMI China) a pozitív tartományban stabilizálódtak. Vagyis ha lehet hinni az indikátorokban, akkor lesz itt növekedés, de csak stabil és alacsonyabb szinten, mint eddig megszokhattuk.

A jegybanki reformokkal és a reálgazdasággal is meggyűlhet a kínai politikusok baja. A kínai jegybank egyszerre akarja szabályozni a kamatlábakat, devizaárfolyamot, és a szabad tőkeáramlás akar biztosítani mind e mellett, ami egész egyszerűen lehetetlen feladat (angol ’Impossible Trinity’ fogalma). A legkézenfekvőbb megoldás a deviza leértékelése volna, azonban a magas külső eladósodottság miatt ez nem opció a jegybank eszköztárában. Marad a referencia lábak fokozatos csökkentése, valamint a tartalékok megengedett/ösztönzött kisöprése. A gond, hogy a reálgazdaság oldaláról nem mutatkozik kereslet a hitelek iránt, a kínai bankrendszer hitel/betét mutatója 75 százalékosra csökkent. A jegybank egyelőre a kötelező tartalékolási ráta és referencia kamatlábak visszavágásával próbálkozik.