16 szeptember 2015

Már csak egyet kell aludni...

Kevesebb, mint egy nap van hátra és választ kaphatunk a pénzügyi szektort leginkább foglalkoztató kérdésre, miszerint az amerikai jegybank valóban képes arra, hogy már holnap nekilásson az alapkamat emelésének.

A választ sajnos én sem tudom, mivel a piaci kommentek alapján semmilyen biztos következtetést nem lehet levonni, sőt a jósnőm is ezen a héten ment szabadságra. A bizonytalanságot jól tükrözi, hogy több nemzetközi intézmény is ellenkezően vélekedik a FED lehetséges kamatemeléséről és annak – egyelőre felmérhetetlen – jövőbeli hatásairól. A Világbank és az IMF közgazdászai aggályaikat fejezték ki a szeptemberi kamatemeléssel kapcsolatban, ellenben az OECD a legfrissebb előrejelzésében abszolút megfelelőnek tartja a szeptemberi időpontot.

Mik a tényezők?

Az amerikai jegybank az utóbbi hónapokban teljesen világosan lekommunikálta, hogy a kamatemelést a munkaerőpiac és az infláció alakulásától teszi függővé. A munkaerőpiac oldaláról vizsgálva az ügyet teljesen megalapozottnak tűnik az emelés, hiszen a 2010-ben látott 10 százalék körüli munkanélküliséget sikerült egészen 5,1 százalékra csökkenteniük az elmúlt négy évben.

US - Munkanélküliségi ráta



A probléma az inflációval van, ami úgy néz ki nagyon nem akar felpörögni. A ma publikált inflációs adatok sem mutattak semmilyen arra utaló jelet, hogy az elmúlt hónapban lendületesebben emelkedtek volna az árak. Éves alapon 0,2 százalékos drágulásról számoltak be, ami azonos a júliusban publikált éves alapú emelkedéssel. A maginfláció (energia és élelmiszeráraktól tisztított) még a várt 1,9 százalékot sem érte el, maradt a korábban látott 1,8 százalékos szinten. Egyértelműen látszik, hogy az amerikai jegybank által célul kitűzött 2 százaléktól jelenleg olyan messze van infláció, mint Makó Jeruzsálemtől.


US - Inflációs ráta

A gyenge teljesítményt mutató infláció miatt augusztusban Stanley Fischer, a FED alelnöke is hangot adott félelmeinek. Véleménye szerint a szeptemberi kamatemelés ilyen inflációs környezetben sok veszélyt hordozna magában.

Akkor most mi lesz?

Bármi is történik, holnap a piac fele fel fog kiabálni „hogy én megmondtam”. Nyilván a kérdésre sok különböző választ nem lehet adni, vagy emelnek, vagy nem.  Személy szerint úgy gondolom, hogy ha magyar idő szerint holnap este nyolc órakor azt látjuk mindenhol, hogy hét év után ismét kamatot emelt a FED az még nem feltétlenül hordoz magában sok mondanivalót. A hangsúly leginkább a mértéken van, illetve azon, hogy a sajtótájékoztatón Janet Yellen milyen jövőbeli kamatpályát vázol fel a nagyközönségnek. Ahogyan azt korábban már jelezték, ha meg is kezdik a kamatok emelését, azt lassan és körültekintően fogják végezni. Ebben az olvasatban úgy gondolom, hogy ha lesz is emelés az maximum egy 25 bázispontot jelenthet és könnyen elképzelhető, hogy ezzel az amerikaiak le is rendezték erre az évre ezt a storyt, folytatás 2016-ban.

A másik szcenárió, ami véleményem szerint a helyesebb megoldás lenne, ha az elmúlt hetek, hónapok piaci turbulenciáit szem előtt tartva egy későbbi időpontra halasztanák a kamatemelést. Egyrészt a kínai gazdaság mizériája, másrészt a nyomott olajárak miatt.

Igaz a kínaiak mindent bevetnek a jüan többszöri leértékelésétől kezdve, az alapkamat csökkentésén át, a bankok tartalékrátájának csökkentéséig, annak érdekében, hogy stabilizálják a gazdaságot. Azt viszont mindenképp érdemes belátni, hogy Kína márpedig lassul. A kínai lassulás pedig az amerikai gazdaság növekedését is könnyen visszavetheti a jövőben.

A másik oldalon az olaj ára egyáltalán nem úgy néz ki, hogy talpra fog állni. Az OPEC részéről nincsen semmilyen komolyabb erőfeszítés, hogy megtámasszák az olaj árát. A kínálat továbbra is bőven meghaladja a piac igényeit (itt a kínai lassulás megint visszaköszön, mert csökken az olaj iránti kínai kereslet is). Ameddig fundamentálisan nem következik be komoly változás, addig az olaj árfolyama nem fog a semmire elkezdeni emelkedni. Ez pedig annyit jelent, hogy a csökkenő nyersanyagárak tovább nehezítik az infláció megindulását.

Mi lehet a reakció?

Igazság szerint nem tudom, hogy a befektetők hogyan fognak holnap reagálni, ennek is kétféle kimenetele lehet. Az emelés mellett talán az szólhat, hogy ezzel a döntéssel a FED eltörölhetne egy csomó kérdőjelet, ami a piaci szereplők fejében ugrándozik és sikerülne csökkenteni a tisztán érezhető piaci bizonytalanságot.  Másfelől - kissé eltúlozva – elképzelhető, hogy egy erős piaci túlreagálást fogunk látni, a feltörekvő piacokról kiáramlik a tőke, a devizapiacon hatalmas lesz a volatilitás – általános dollárerősödéssel és ne feledkezzünk meg egy lehetséges kötvény sell-off-ról sem.

A végére egy kis technika!

Mi mást, ha nem az EUR/USD keresztet kéne egy kicsit jobban megvizsgálni. Jelen esetben csak a napi grafikonnal foglalkozom, mert alapvetően arra vagyok kíváncsi, hogy a holnapi döntés alapján merre mozdulhatunk.

Az árfolyam március közepén találata meg az alját. Azóta egy tisztán kivehető euró erősödés tapasztalható a charton. Ez az erősödés augusztus eleje óta azonban egy sebességgel feljebb kapcsolt és egy meredekebben emelkedő trendvonalra állt rá. Amennyiben az amerikai jegybank későbbre halasztja az emelést (tegyük fel decemberre, akár a következő évre), akkor az euró tovább folytathatja ezt az emelkedését. Igaz, hogy az 1,13 és az 1, 146 szintek között egy masszív ellenállási zóna található, de úgy gondolom, hogy az euró képes lehet ezeket az akadályokat áttörni és ismét eljutni az 1,17-es szinthez, ahova augusztus végén szúrt fel utoljára a kereszt.

A másik esetben, ha Janet Yellen bemondja, hogy emeltek egyet, akkor a dollár simán letörheti az augusztus eleje óta életben lévő meredekebb trendvonalat és a 100 napos mozgóátlagot. Ha ez bekövetkezik, akkor az árfolyam ismét tesztelheti a március óta kialakult laposabban emelkedő trendvonalat.

A holnapi döntéstől függően a két zölddel jelölt tartományt/szintet lesz érdemes figyelni a charton.

EUR/USD árfolyam

De addig se maradjunk zene nélkül, szóljon a The pointer sisters - I’m so excited muzsikája!:)