06 szeptember 2015

Van e új a nap alatt…



… vagy csak szarakodunk itt? Utóbbi Mel Brooks Fényes nyergek c. művéből átvett örökérvényű mondás. Őszintén szólva én csak kapkodom sokszor a fejem, amikor a szaksajtóban több millió vagy épp már milliárd dollár értékeltségű startupokról számolnak be. Valóban ennyi jó ötlet születik a világban, vagy ez csak egy modern aranyláz/buborék?

Személyes tapasztalatom szerint az ötletek három nagyobb csoportba sorolhatóak:  meglévő ötletek új megközelítése, avagy a már létező dolgok digitalizálása; a meglévő digitális megoldások fejlesztése, és az olyan ötletek megvalósítása, melyhez a távlatot valóban a digitalizáció nyitotta meg.

Gazdasági szaksajtóban, értelem szerűen, leginkább a pénzügyi szolgáltatást nyújtó, vagy ehhez kapcsolódó termékekkel foglalkoznak. A továbbiakban én is csak ezekkel foglalkoznék, és nem mutatom be a legújabb személyi edző alkalmazást, amely kiszámítja hány kalóriát futottam le. Ennek oka: ezekre több rálátásom van, illetve nyilván az olvasót is talán ez érdekli jobban.

Amiket gyakorlatilag naponta ki lehet vesézni: új pénzküldő szolgáltatások, „közösségi” finanszírozás, vagyon és kockázat kezelési alkalmazások. Vegyük szépen sorra.

Pénzküldés. Új dolog? Nem. Digitalizáció? Nekem már a netbankolás is elég digitálisnak tűnt. Akkor hol rejlik az ereje? Gyakorlatilag minden ilyen applikáció arra hivatkozik, hogy talált egy a banki szolgáltatásoknál olcsóbb módszert a pénzküldésre.

A megvalósítások gyakori alapjai: bankon és gyűjtőszámlákon keresztül, ezzel igazából csupán a nagytétel olcsóságát használták ki, ügyes, de én nem nevezném innovatívnak. Másodjára, mindenkit mindenkivel összekötő hálózat. Vagyis mindenki vezet számlát mindenki másnál, nem áll ott a bank mint egy elszámoló ház középen. Ezzel az egyetlen gond, hogy nem ugyan azt a szolgáltatást nyújtja. Miért? Mert kockázatosabb. Mi van ha a nekem tartozó ügyfél számláján likviditási problémák merülnek fel. Magyarul nem tud fizetni. Ki jár utána? A harmadik módszer: a benyújtott fizetési igények nettó teljesítése. Azonban a pénzmozgások volumenének csökkenése (pláne deviza piacokon) megnöveli a likviditási kockázatokat, így végső soron a volatilitást is. Plusz, az tisztázatlan, hogy ki állja a deviza konverzió kockázatát.

Pénzküldésnél van egy alkategória, mégpedig a bankkártyás és egyéb eszközt (például mobilt) felhasználó módszerek. Itt valóban új módszerekről van szó, nem csak egy ötlet új alkalmazásáról. Azonban sokszor ezek is még kiforratlanok. A minap olvastam egy olyan eljárásról, ahol az irányító számom és email címem segítségével fizetek. Ezeket gyakorlatileg bárki tudhatja, így egy algoritmus gondoskodik a biztonságról: megjegyzi a vásárlási szokásaimat, és ha eltérő mintát tapasztal letiltja a terhelést. Mi van ha épp külföldön akarok fizetni?

Közösségi finanszírozás. Új dolog? Gratulálok, kitaláltátok a bankot. Egy alig pár évszázados technikát. Sokszor komolyan nem értem ki mibe látja bele az innovációt. A lényeg általában, hogy a felhasználóktól összegyűjtött betéteket az alkalmazás kihelyezi a hitel igénylőihez. Ezt megelőzi egy hitel minősítés, amit saját algoritmus alapján végeznek.

Azon túl, hogy meglévő ötletet bujtatnak új köntösbe, valóban van egy újdonság. Egy fél éve volt szerencsém részt venni a Glasgow-i Közgazdasági Fórumon, ahol az előadók között szerepelt egy brit startup alapító is, hasonló profilú céggel. Az illető arról próbálta meggyőzni a hallgatóságot, hogy a bakoknak gyakorlatilag befellegzett, ilyen applikációk átveszik a banki hitelezés funkcióját a gazdaságban. Némileg kétkedve hallgattam az urat, majd az előadás végén, amikor volt lehetőség kérdezni a következő felől érdeklődtem: ki viseli a kockázatot? A betétesek, természetesen; kaptam a választ.

Ezen elkerekedett a szemem, és mielőtt az asszisztens hölgy kikapta volna a kezemből a mikrofont gyorsan kérdeztem még egyet. Mi van ha én nem akarok kockázatot vállalni? Nem megyek rá a rizikós 8 százalékra, adják oda a biztos 4-et. Ezt az előadó nem értette, miért ne akarnék 8-at keresni?

Bizony a bank azért keres többet, mivel azzal kalkulál, hogy például a kihelyezett hitelek 4 százaléka nem térül meg. Ezt, példánkban, ráterheli a maradék 96 százalékra. És ne próbálják azt se elmagyarázni, hogy az ő algoritmusuk tökéletesen szűri a hitelképességet. De milyen jó lesz, ha egy válság esetében a +8 százalékból hirtelen – 40 százalék lesz. Arról nem is beszélve, hogy valószínűleg ennek következtében a hitelezési hajlandóság még lejjebb ülne, mint banki rendszer esetében.

Vagyon és kockázat kezelési applikáció. Itt valóban van némi újdonság, hiszen a digitalizáció megnyitotta a távlatokat a gyors, egyszerű és pontos kalkuláció felé. Az egyetlen gondot talán az jelenti, ha a vagyon kezelése is megmarad matematikai szinten. Nem sok technikai kereskedésből meggazdagodott milliárdost ismerni, fundamentálisat viszont annál többet; így ha ezt a helyzet áll fent egy alkalmazásnál, akkor ezt én a fogyasztó megtévesztésének tekinteném. Azonban marketing fogásnak nem rossz.