20 január 2016

Egy korszak vége

A 2015 év minden második híre, elemzése, ábrája, bejegyzése olaj, vagy legalábbis nyersanyag kapcsolt volt. A korszak vége kifejezés nem csak a nyersanyag szuperciklus végét jelöli, de amennyiben nem lő vissza 80 dollárig a fekete arany árfolyama, úgy személyesen én sem érzem értelmét több szót pazarolni a témára.

Egyszóval egy korszak lezárult, és kezdünk egy újat. A piaci árazás korszaka köszöntött be, hála a Szaúdi/kartell intervenciónak, és ha valaki ebben iróniát érez, nincs egyedül. A kartellek akkor működnek hatékonyan, ha ők a kizárólagos ellátói a piacnak. Az amerikai palaolaj forradalom, orosz, ausztrál, brazil, távol-keleti olajkitermelés miatt ez aligha igaz az OPEC szervezetére. Épp a piaci részesedés (~40 %) növelése miatt kezdtek árversenybe a tagok, amit nem csak a világgal, de önmagukkal is folytatnak.

Az elképzelésben van azonban egy kisebb szépséghiba, ami miatt az ábrán látható kompetitív időszak valóban beköszönthet. Az árfolyam esések hatására mind a palaolaj, mind a konvencionális forrásokból származó kitermelők növelték hatékonyságukat. Egy tartós olajár visszapattanás esetén meglenne az a technológia, amivel újra érdemes lenne megnyitni a csapokat egyes, most veszteségesen működő régiókban. Ez rakhat egy cap-et, azaz felső korlátot a hosszú távú egyensúlyi olajárra.



Az olajár szuperciklus vége a nyersolaj piacának méretét is megviseli, és ez az igazán fájó pont. A beruházások/petrodollárok/kötvények és osztalékok kifizetését az akadozó dollárbevételek mind lassítják, ez gyakorolja a negatív hatást a világgazdaságra és a tőkepiacokra. Amíg ezen a téren nem jön tisztulás (kötvény és vállalati csődök, banki leírások, devizák beárazása, szuverén alapokból történő nettó tőkekivonás megszűnése), addig az eladói nyomás is megmarad a piacokon.