07 január 2016

Kínai vérfürdő

Négy nap alatt kétszer kellett felfüggeszteni a kereskedést a kínai börzéken, miután a napon belüli zuhanás elérte a 7 százalékos küszöb szintet. Az újév első csütörtökjén sikerült mindezt a fantasztikus teljesítményt a nyitástól számított negyed óra alatt elérni.


Az első, hétfői bungee jumping után, egy jó szocialista, tervutasításos vezetéshez hűen, a döntéshozók azonnal ígéreteket tettek az árfolyamok megtámasztására; ’mert a piac akkor is azt csinálja, amit mi mondunk’. Erre rákontrázva szerdán a leértékelték/hagyták leértékelődni belső fizetőeszközük árfolyamát a fixing rendszeren keresztül. Míg egyik oldalról nyugtatnak a szép ígéretekkel, addig a másikon pánikot keltenek, és elismerik a problémát a devizapiaci, ipart ösztönző intézkedésekkel. Ez a kettősség önmagában nem túl bizalomgerjesztő, de nem is célravezető.

Kínai onshore és offsore jüan relatív teljesítménye
forrás: Bloomberg

A leértékelés okai

A kínai gazdasági modell nem fenntartható. Anélkül, hogy túl sok szót ejtenénk az elcsépelt témáról a lényeg velősen: a külső exportra termelés már nem működtethető motor a gazdasági növekedéshez, a belső fogyasztás pedig nem tudja egyik napról a másikra átvenni az export húzó erejét. Ezt legjobban a vállalatok és vállalati profit marzsok fogják megérezni: túl kapacitás jött létre a gazdaságban a világgazdasági momentum növekedésére spekulálva. Ez a momentum épp lassulóban van. Ennek tetejében, az eszközárakban is globálisan defláció van, így a bevétel szűkül, miközben a kelleténél 
több eszköz törlesztését végzik a vállaltok.

Az egész jelenség a Minsky hitelciklus elmélettel könnyedén magyarázható: eleinte az üzlet fellendülőben van, az igények bővülését pedig hitelből tudom fedezni. Később, arra spekulálva, hogy a trend megmarad, veszek fel hitel, végül adósságspirálba/Ponzi sémába kerülök. Utána jöhet a pukkanás, avagy a Minsky pillanat.



Kínában épp egy ilyet folyamat játszódik le; túlzott hitelboom, a relatív kereslet pedig csökken a fent említett módon. A jüan leértékelés az deflációs nyomást hívatott tompítani, illetve a versenyképességet visszaállítani, hiszen a dollárt követve minden egyéb devizával szemben felértékelődik a kínai deviza.



Emellett egy tőkemenekítés is folyik, amely jelentős nyomást helyez a kínai fizetőeszközre. 2015 második felében a kínai jegybank igyekezett a devizatartalékok apasztásával csökkenteni a nyomást, de látszólag ezt a törekvését mostanra feladta.

Ami a siker útjában áll

A GDP 10 százalékával megegyező dollár hitel van a kínai vállalatoknál. A dollár kamatok emelkedése mellett így a tőketartozás is emelkedni fog (jüanban). A hitelköltségek emelkedését próbálja a jegybank likviditás pumpálással ellensúlyozni, így viszont a devizára helyez nyomást, egyszóval a gazdaság bekerült a lehetetlen háromszög és egy ezzel járó ördögi kör kellős közepébe.

forrás: Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS)

Ami a tőkekivonást illeti: a további leértékelődéstől tartva én még inkább ki akarnám menekíteni a vagyonom, ha gazdag kínai lennék. Plusz a reálgazdasági/politikai/környezeti tényezők sem szólnak a maradás mellett.