10 február 2016

A következő nagy ötlet

Imádom figyelni, ahogy a FinTech startupok havonta feltalálják a bankolást. Itt van nekünk például egy sor pénzküldő rendszer, amely a bankoknál olcsóbb, azoktól független megoldást ígér. A működési elv csupán annyi, hogy egyes országok között csupán a nettó összegeket küldik el .Például ha én utalok Németországba 100 eurót, illetve egy ismeretlen német utal Magyarországra 100 eurót azt a rendszer összepárosítja, és az én pénzem megy a magyar címzettnek, a német utalás pedig a másik németeknek. Ha országok közötti eltérés van. az valóban elutalják… banki csatornákon. Csak úgy mint a belföldit. Ne legyenek illúzióink, a pénzküldés gomb megnyomásával nem digitalizálódik pénzünk és nem száguldanak át a bitek fénysebességgel címzett tárcájába. (Ilyen is lesz, ez a BitCoin) A pénzküldők csupán a nemzetközi utalások egy részét spórolják meg, a pénz útja ugyan úgy számlákon keresztül vezet.

Miután a világ utalási problémáját egy hétvége alatt meg is oldották a jövő Steve Jobsai, Zuckerbergjei és Gatesei meg is volt a következő nagy ötlet: minek a bank a hitelezéshez? Elég egy csinos applikáció, amelyen egymásnak küldözgethetnek pénzt a megtakarítók és a hitelfelvevők.

Ragyogó ötlet, elvégre hitelbesorolást az utca végi Mari néni kisujjból elvégez, tisztában van az eszköz transzformáció fogalmával, és a kockázati felárakat is beárazza a füles foteléből. Persze túlzás, hiszen nem kell nekünk ehhez érteni, az a csinos kis app majd kiszámolja nekünk egy pusztán matematikai algoritmus segítségével kinek mennyiért biztonságos hitelt nyújtanunk. Például egy amerikai palaolaj termelő, aki még sosem késett a fizetéseivel, alacsony a margin kihasználtsága, van néhány ingatlanja és nem mellesleg fél éven belül csődbe megy, elég jó hitelkilátásokkal rendelkezik az algoritmusok alapján. Mi itt a probléma? A kvantitatív elemzés valóban fontos, de a visszatekintő számok legtöbbször semmit sem jelentenek.


Kis banküzemtan: az egyike a több eszköz transzformációknak a kockázati transzformáció, melyet a bank a betétek gyűjtése és hitelkihelyezés közben végez. A kamatfelárak egy része (válságosabb időben 100+ százaléka) províziókra megy el. Gazdasági fellendülésben könnyű belehinni a rendszer sikerességébe, de az első recesszív környezetben tömegek fognak elpártolni, amikor kénytelenek a tőkéjük jelentős részét leírni veszteségként. Bár az applikációk már rájöttek a diverzifikáció fontosságára, nem tudom, hogyan tudnak 0,1 százalékos nem teljesítést elérni (szinte kivétel nélkül 99,9 százalékos sikerrátával kecsegtetnek, százat mégis túlzás lenne írni), amikor a nagyobb (európai) bankok akár két számjegyű nem teljesítő hitelállomány rátával rendelkeznek. Persze majd mindenki jól meglesz sértődve, amikor elveszíti megtakarításait (az Egyesült Államokban már arra is biztatnak, hogy a nyugdíj takarékod is helyezd ki peer-to-peer hitelekbe), és a szabályozók hogy gondolták hogy nem léptek közbe. (Aki ebbe nem hisz nézze meg a kínai árnyék bankszektor esetét). Éljen a gazdasági Darwinizmus!