15 december 2015

Az érme két oldala

UPDATE:

Újabb ragyogó példája a korlátozásoknak. A Third Avenue (azaz Harmadik Sugárút) eszközkezelő múlt csütörtökön felfüggesztette a kifizetéseket; amely nyíltvégű alapról lévén szó, elég rendhagyó.

Az alap amerikai junk bondokat, azaz "szemét", befektetésre nem ajánlott spekulatív kötvényekbe fektetett. Az gyenge olajárfolyamok megrendítették a bizalmat a vállalati kötvénypiac iránt (sok palaolaj kitermelő jelen van), ami hirtelen tőkekivonást eredményezett, az árak pedig összeomlottak. Az alapból történő tőkekivonás azért nem egyszerű, mert ilyenkor a nem problémás kötvények is eladó sorba kerülhetnek, és a fürdővízzel együtt öntik a kádból a gyereket is.

Az alap már nem tudta kifizetni befektetőit anélkül, hogy (még jobban) bedöntse a piacot, ezért kellett a kifizetések felfüggesztése. Az viszont biztos, hogy ezek után a befektetők kétszer is meggondolják a közeljövőben, mielőtt vállalti kötvénybe fektetnek.

_________________________

Nyár óta viszonylag kevés, vagy talán semmilyen, figyelmet kaptak a görög bankok és betétek. A görög bankok közül ketten is képesek voltak tőkét bevonni piacról, részvénykibocsátással, illetve átváltható kötvények konvertálásával. A bankpapírok valóban elég olcsó szorzókon forognak, ráadásul kvázi EU garancia áll mögöttük, hiszen a mentőcsomag magába foglalta a feltőkésítéshez szükséges részt is. A nem-teljesítő hitelek aránya is javul a rendszerbe, tőkés is van, csak épp betétet nem találnak maguknak.

Nyáron a precedens nélküli tőkekiáramlás megfékezésének érdekében tőkekorlátozásokat vezetett be a görög döntéshozás. Ez, és az EU megállapodás, meg is hozta gyümölcsét, és a betét kivonások megálltak. És a pénz azóta sem vándorolt vissza.



Betétek és jegybanki támogatás nélkül hitelezni pedig nehéz, a befolyó tőke is szavatolásra megy el; hitel nélkül pedig nincs tartós növekedés. Az ehhez szabályozásoknak két oldala van: megállítja a vérzést, de ugyanakkor mérgez is. A betétesek attól tarthatnak, hogy ha visszarakják pénzüket a korlátozások mellett, akkor egy következő EU-para esetében ne tudják már kivonni.


A tanulság a gazdaság más területeire is igaz. A spanyolok az utóbbi négy évben komoly munkaerőpiaci reformokat vittek végbe, egyike volt az intézkedéseknek a végkielégítések csökkentése. A munkaadó inkább hajlandó felvenni új alkalmazottat, hogyha esetleges „bukó” esetén kisebb a költség.