13 december 2015

Mi folyik az olaj piacán?

Az OPEC tagországai előző hét pénteken ültek össze, annak érdekében, hogy ismét döntést hozzanak az olaj kitermelésének ügyében. Az ülést megelőzően csak úgy repkedtek a nagy igazságok. Volt, aki biztos volt abban, hogy a kőolajexportáló országok csökkenteni fogják a napi kitermelési limitet és voltak, akik ennek a szöges ellentettjét állították. Nekik lett igazuk.

Az ülést követő közleményből kiderült, hogy az OPEC nemhogy csökkentette volna a kitermelést, hanem egyenesen 1,5 millió hordóval tovább növelte a napi limitet. A gyakorlatban ennek a lépésnek sok jelentősége nincsen, mivel az eddigi 30 millió hordós napi limitet már lassan több, mint másfél éve folyamatosan túllépte. A döntés inkább egy üzenet a piac számára, amivel tisztán kifejezte az OPEC, hogy esze ágában sincs meghátrálni.

Az olaj árfolyamának gyengélkedését több tényezőhöz lehet kötni:

1) Keresleti oldal:

A világgazdaság gyengélkedése egyértelműen negatívan hat a fekete arany árára. A legnagyobb felvevőpiacnak számító Kína jelenleg egy modellváltáson megy keresztül, ami egy lassúbb – remélhetőleg stabilabb – gazdasági növekedést eredményez, így az ázsiai ország olajkereslete is jelentősen csökken. (A héten közölt gyengébb kínai kereskedelmi adatok sem adnak okot a bizakodásra.)

2) Kínálati oldal:

Az olajkartell (élén Szaúd-Arábiával) célja, hogy visszaszorítsa az amerikai piacszerzést. Az amerikaiak az évek során a palaolaj-kitermelés technológiájának fejlesztésével komoly versenytárssá váltak, és ezzel növelni tudták az olajpiaci részesedésüket. Az OPEC tagországai erre a folyamatra reagálva döntöttek úgy, hogy „elárasztják” a világot olajjal.

A stratégia működik, mivel a palaolaj technológia sokkal magasabb olajárfolyam mellett tud csak nyereséget elérni, szemben a sivatagi kitermeléssel, ami jóval alacsonyabb költségekkel jár. Az olaj árfolyamának drasztikus esése térdre kényszerítette a palaolaj szektor több szereplőjét is, így a szektort ebben az évben a költségcsökkentések, összeolvadások, illetve a fúrótornyok leállása jellemezte.

A költségekkel kapcsolatos tévhiteket fontos letisztázni. Az alacsony olajár inkább az új beruházások megindítását tartja vissza, hiszen a kitermelést megelőző, előkészítési folyamatok számítanak igazán költségigényeseknek. A folyó áron történő termelésben már jóval kevesebb kárt okoz, ebben a szakaszban ugyanis már rendkívül alacsony olajár mellett is képesek fenntartani a kitermelést.
A jelenleg is rekordszinteken álló olajkészletek pedig csak tovább emelkednek, köszönhetően a fentebb vázolt keresleti és kínálati egyensúlytalanságoknak.


A szokásos kérdésre, miszerint mikor jöhet már a várt emelkedés nehéz válaszolni. Véleményem szerint a közeljövőben, semmiféle komolyabb áremelkedést nem fogunk tapasztalni ebben a szektorban. Az állítást két további tényezővel lehet magyarázni. Amennyiben decemberben a FED valóban nekiáll a kamatemelésnek, akkor a dollár egy újabb erősödési hullámba kezdhet, ami a dollárban jegyzett nyersanyagokat ismét nyomás alá fogja helyezni. A másik oldalon az iráni olajexport lassú megindulása szintén gátolja a fekete arany áremelkedését. A piacon azzal számolnak, hogy az embargó feloldásával a következő években az iráni olajexport közel a duplájára fog nőni. Ez hozzávetőlegesen napi 6 millió hordót jelentene. (Azt sem szabad elfelejteni, hogy jelenleg Irán rendelkezik a világ ötödik legnagyobb olajkészletével.)

De mégis mikor jöhet az áremelkedés?

Szaúd-Arábia teljesen érthetően elmondta mi a célja: Ki akarják szorítani a piacról az OPEC-en kívüli termelőket, azon belül is leginkább az amerikaiakat. Ebből kifolyólag kicsit átfogalmaznám azt a kérdést, hogy mikor jöhet a fordulat. A kérdés itt valójában az, hogy Szaúd-Arábia meddig lesz képes finanszíroznia a gazdaságát a csökkenő olajexport bevételei mellett.

Lehet arról olvasni, hogy Szaúd-Arábia folyamatosan fejleszt és próbálja magát függetleníteni az olajtól, de azért ne legyünk annyira naivak, az ország még mindig az olajexportból származó bevételekből él. Ezekből a pénzekből finanszírozza az luxus közszférát, a jóléti rendszerét, a szociális rendszert, egyszóval ebből él.

A szaúdi vezetők azzal számolnak, hogy a következő 1-2 évben meg fogja hozni a gyümölcsét az általuk alkalmazott stratégia. A kérdés, hogy ki fogja-e bírni a gazdaságuk. A szaúdi kormány kénytelen volt már a fiskális és a monetáris eszköztárát is alkalmaznia annak érdekében, hogy ellensúlyozni tudja az alacsony olajár által okozott hiányokat.


A szaúdi kormány több beruházást halasztott el, folyamatosan hozzányúl a megtakarításaihoz, illetve a devizatartalékait használja fel, hogy kompenzálja az alacsony olajár negatív hatásait.. Kiválóan látszik, hogy az olaj árfolyamának gyengülésével párhuzamos a szaúdi devizatartalékok nagysága is csökkennek. (Ez a trend több OPEC tagországnál is megfigyelhető.) A devizatartalékok csökkenése mellett, növekvő költségvetési hiánnyal és lassuló gazdasági növekedéssel lehet számolni az olajnagyhatalom esetében.


Azt nem lehet megmondani, hogy a szaúdi gazdaság meddig bírja cérnával, de ha arra a kérdésre keressük a választ, hogy mikor jöhet az olaj piacán a trendszerű fordulat, akkor ezek alapján a szaúdi gazdaság teljesítményét lesz érdemes figyelni. Egy biztos, a szaúdi politikai a végsőkig ki fog tartani annak érdekében, hogy visszaszerezze a piaci részesedését. Kerüljön az bármibe is.