17 december 2015

Az ingyen út sem fenékig tejfel

November folyamán lezárult a Budapesti Értéktőzsde akvizíciója, így az intézmény az MNB többségi tulajdonába került. Tegnap az éves közgyűlésre is sor került, így már az új vezetés is a helyére került, nincs hát technikai akadálya, hogy az új évvel a Nemzeti Bank dédelgetett álma is megvalósuljon.

A tervekről már sokszor szó volt gazdasági sajtóban, röviden: magasabb likviditás, több résztvevő cég, és a tőkepiacok sokéves pangásának megszüntetése, az aktivitás felpörgetése. Ehhez szeretne az új vezetés legalább évi 5 tőzsdei bevezetést (eleinte állami cégek kerülhetnek részben magán kezekbe), kis és középvállalatokat is a parkettre csábítani, valamint a lakossági befektetéseket is bátorítani.

Az eszközök is készen állnak: a vállalati oldalon, jogi, pénzügyi tanácsokkal látnák el a cégeket, akár ingyen, adókedvezményeket adnának a belépőknek, valamint befektetői oldalról is élne az adókedvezmények lehetősége.

A jól ismert befektetői botrányok miatt ugyanakkor a szabályozói oldal szigorodhat, ami jelenthet némi negatívumot a vállalati/bevezetői oldalon.

Ugyanakkor van egy ennél is lényegesebb faktor, ami miatt most a tervekkel kapcsolatos szkepticizmusomnak kell hangot adnom:


Ahol nincs érdemi beruházás, ott nem fognak befektetőket keresni. Hiába előnyös számomra a tőkebevonás, ha nincs rá szükségem. A változások sikerességéhez inkább kellene a kormányzat támogatása; különadók kivezetése, kiszámítható adópolitika, a munkaerő versenyképességének növelése az oktatási rendszer támogatásával, gazdasági liberalizáció, fair közbeszerzési eljárások, és talán a legfontosabb egy globalizált világban: a nemzetközi és európai izoláció megszüntetése.


A jelenlegi helyzettel kapcsolatban (karácsonyról lévén szó), a Reszkessetek betörők Frank bácsija jut eszembe: „Az ingyen út sem fenékig tejfel”. Csak azért, mert olcsó tőzsdére mennem, még nem biztos, hogy kell is.