06 április 2014

Bináris opció – modern lóverseny

                Többször kerestek már meg ismerősök azzal a kéréssel, hogy tanítsam meg őket a tőzsdézés alapjaira. Az első, amit mindig közlök velük, az a várható haszon, illetve veszteség. Amikor meghallják, hogy az igazi profi alapkezelők is átlag 15-20% csinálnak évente átlagban azonnal elmegy tőle a kedvük, és közlik, hogy akkor inkább a szerencsejáték, ott legalább egy duplázásra van esély. Azt természetesen elfelejtik, hogy a hivatásos kereskedés igen messze áll a kaszinózástól, de a duplázás lehetőségével igen nehéz versenyre kelni. A mai világban azonban erre is van lehetőségünk a pénzpiacok világában; az eszköz ami lehetővé teszi ezt számunkra nem más, mint a bináris opció. A következő néhány soron ezen pénzügyi termék működését mutatjuk be nagyvonalakban.

                A bináris opció, mint minden opció, rendelkezik egy lejárati időponttal, létezik vételi és eladási oldalon is és árfolyamát a várt és valódi árfolyamok határozzák meg. Működése ügyfél szempontból viszonylag egyszerű. Egy index várt árfolyamára akarok spekulálni; jelenleginél magasabb akkor vételi, jelenleginél alacsonyabb akkor eladási ügylettel. Tegyük fel, hogy az S&P 500 index 1850 ponton áll, a mi várakozásunk 1900 feletti egy hét múlva, így hát vételi oldalon nyitunk egy pozíciót bináris opcióval. Az opció maximális értéke 100, minimális 0, mi valahol a kettő között tudunk pozíciót nyitni, az aktuális várakozásoknak megfelelően. Az árfolyam nem más, mint a kedvező eset (1900 pontnál magasabb árfolyam) bekövetkezésének lehetősége százalékos skálán mérten. Amennyiben lejáratkor az S&P 500 1900 vagy magasabb értéken áll 100 % kifizetésre kerül sor; amennyiben alatta elbuktuk opciónk értékének egészét, azaz az értéke 0.

                A termék „futamideje” alatt az árfolyam a várakozásoknak megfelelően változik. Előző példánknál maradva tegyük fel, hogy 70 ponton vettük meg S&P 500 call (vételi) opciónkat 1900 pontra számítva 1850 spot árfolyam mellett. Amennyiben az mindenkori árfolyam várakozásunkkal szembe megy opciónk rétéke csökken, kedvező mozgás mellett nő, de 1900 pont felett sem éri el a százat, hiszen az, hogy aktuálisan kedvező helyen áll az index nem garancia, hogy lejáratkor is kedvező végkimenetelt kapunk.

Magasabb kockázatért magasabb hozam
 

                A kockázat növelésével növelni tudjuk potenciális nyereségünk, illetve veszteségünk. A bináris opció esetében ez kissé kifacsarva igaz csak. Tegyük fel, hogy 10 árfolyamon vásároltunk egy bináris opciót. Lejáratkor kedvező esetben érhet 100-at, ami 900 % hozam, illetve érhet 0-t ami „csupán” 100 % veszteséget jelent. 90 árfolyamon kedvező esetben 11,11 % hozammal távozhatunk, kedvezőtlen végkimenetel esetében 100 % a veszteségünk. Természetesen lehetőségünk van lejárat előtt is kereskedni opciónkkal, mely esetben a minimum és maximum hozamok között kereshetünk vagy épp veszíthetünk.

A nagy számok törvénye



                A lényeg, mint mindenhol a pénz és tőkepiaci kereskedés világában, a szakértelemben rejlik. Kaszinózáshoz a termék tökéletes, hiszen míg egy kaszinóban alapvető szabály, hogy a végén mindig a ház nyer, itt matematikai esélyeink kielégítőbbek, hiszen nagy valószínűséggel nullára jövünk ki a nagy számok törvénye alapján. 5 árfolyamú opciókat vásárolva 100-ból 5-ször találjuk el a helyes irányt. Ez 95 * 5 egység veszteséges illetve 5 * 95 egység nyereséget jelent. Általános matematikai összefüggéssel leírva: x + y = 100; x árfolyamon történő üzletkötés esetén: y * x egység veszteség, illetve x * y egység nyereség. Természetesen nem csak szerencsejátékra használható ez az eszköz.Mind a derivatívák legtöbbje, úgy a bináris opció használható kockázat kezelésre, illetve fedezeti ügyletek bonyolítására.