16 április 2014

Neo-merkantilizmus - modern rabszolgaság vagy buborék?

                Folytatjuk makroökonómiai sorozatunkat, most is a külkereskedelem, államközi hitelezés és folyó fizetési mérlegek lesznek a központban, csak kissé általánosabb kontextusban. A vizsgált elv, ahogy a címből is kiderül, a neo-merkantilizmus névre hallgat, amely több fejlődő ország politikáját és gazdasági hozzáállást határozta meg az elmúlt néhány évtizedben. Az elv maga az egyik legelső közgazdasági elvből a merkantilizmusból ered, mely még a XVII-XVIII. századokban örvendett hatalmas népszerűségnek a korai "közgazdászok" körében, és amelynek akkori elsődleges célja a nemesfém felhalmozása volt. Az elvet Adam Smith "Wealth of Nations" című műve kérdőjelezte meg először, amivel elindult a klasszikus közgazdaságtan iskolája.

                A modern merkantilizmus elsődleges célja a pozitív külkereskedelmi mérleg elérése (nagyobb export mint import), és ezáltal a külföldi devizák ("modern aranytartalékok") felhalmozása. A sarkalatos pont ennek elérésekor a kompetitív előny megteremtése a világpiacon, mely a feltörekvő országoknál az alacsony bérszintek miatt általában sikerül is, ha csak rövid távon is olykor. Nem csoda, hogy több ország ezt az elvet követte a 21. század kezdetén és az azt megelőző évtizedben (India, Kína, Brazília, Oroszország), ha működik akkor jónak kell lennie. Az elv ott kezd el rosszul működni, amikor a belső jólét megvalósul és az emelkedő bérszinteknek köszönhetően az egykori kompetitív előny elkezd erodálódni. Ekkor lép általában életbe a klasszikus közgazdaságtan, melynek egyik legfontosabb alapelve továbbra is a kompetitív előny, de egy merőben más megvilágításban. Adam Smith szerint minden gazdaságnak azt kell gyártani, amiben a legjobb a világgazdaságban, ezzel biztosítva a javak legbővebb ellátását. Utóbbi esetre tökéletes példa Japán a második világháború és az 1980-as évek "beérése". Míg kezdetben a könnyű és nehéz ipari ágazatok teljes skálája megtalálható volt a Japán gazdaságban fejlődése során csak az igazán erős húzóágazatok maradtak meg (elektronika, járműgyártás), melyek azóta is az első helyen szerepelnek a Japán gazdaságon belül.

Miért fenntarthatatlan a neo-merkantilista politika?
 

                A rövid válasz írásunk címében rejlik: ha végtelenítve lehetne csinálni vagy a modern rabszolgaság egy formáját kapnánk, vagy egy óriási buborékot (mely lehet az első eset következménye is). Hogy miért? Ahogy előző, Kína és az USA kapcsolatát vizsgáló cikkünkben is rávilágítottunk, mint minden mérleg egy gazdaság fizetési mérlege sem lehet egyensúly nélkül. Amely pénz az egyik csatornán bejön annak a másikon távoznia kell. A külkereskedelmi mérleg pozitív állása tőkekivitelt von maga után, míg a magasabb import tevékenységet csak külső forrásból, tőke behozatallal lehet fedezni. Egyszerűsített példánkban csupán két ország alkotja az egész világgazdaságot. "A" ország export többlettel rendelkezik, míg "B" ország külső forrásokat kénytelen bevonni (jelen esetben csak "A" országtól tudja ezt igényelni), hogy fedezze import többletét. "A" ország saját pénzét kapja vissza, hiteleken keresztül. A rabszolgaság ekkor többféleképpen is érthető. Egyik részről az import többlettel rendelkező ország dolgoztatja a másikat, ám ezt csak hitelekből teheti meg, tehát egy pont után ők minden pénzüket hitel törlesztésre kell hogy költsék, hogy kikerüljenek az adósság spirálból. Ha nem törlesztenek minden szereplő óriási veszteségeket szenved el. A hitelező nem képes tovább gyártani, a hitel felvevő nem tud árut vásárolni. Ha tovább folytatódik a játszma, és "B" ország törleszt onnantól csak "A" országbeli hitelezőknek robotolnak. Ez a modell természetesen többszereplős világgazdaságra ugyan így áll.

Miért releváns ez a kérdés ma?


                Egyik részről Kína eddig a fenti példa "A" országának szerepében volt, ám lassan a belső jólét növekedésével kénytelen lesz átállni a klasszicista gazdaságok sorába és eldönteni mely iparágakba érdemes invesztálni. Második indok a Brazil gazdaság, melynél a külkereskedelmi többletet nyújtó bányászati ágazat nem fenntartható módon működött és egy egész ország lett kizsákmányolva saját maga által. Ebbe a csoportba tartoznak még a túlzottan fosszilis nyersanyagokra támaszkodó gazdaságok (Arab olajexportőrök, Oroszország), melyek a tartalékok elfogyásával kénytelenek lesznek átállni egy fenntarthatóbb gazdaságpolitikára.


                A harmadik szereplő Japán, aki a másik oldalról közelíti meg a kérdést. Túlzott hitelfelvétele (200 % GDP arányos államadósság) lassan a fizetésképtelenségig hajszolja az országot. Jelenlegi 1% kamatszintek mellett a költségvetés 23 %-a megy el a kamatok törlesztésére. Mint a számok mutatják ha a hozamszintek 3%-al növekednek úgy közel az egész költségvetés hiteltörlesztésre mehet el. Ez szintén aktuális kérdés, minek után a jegybank -1%-ról 2%-ra akarja emelni az inflációt, mely pont az ominózus +3% emelkedést idézheti elő, ha a befektetők ragaszkodnak a jelenlegi reálkamat szintekhez. Az adóssághegy pedig egyenlőre még növésben van.