12 június 2014

Miből lesz nyugdíjam? – reflexió

                Kedden a késő délutáni órákban volt szerencsém részt venni a Portfolio Klub legújabb előadásán, amely a „Miből lesz nyugdíjam?” címet viselte. Az előadáson a közismert demográfiai folyamatokról kaptunk rövid tájékoztatást (társadalom elöregedése, kivándorlási hullám), a nyugdíj rendszerben végbement változásokról, a választható termékekről; mely leginkább a szponzort volt hivatott népszerűsíteni; és hogy összességében mennyire fontos már korán elkezdeni a takarékoskodást. Az előadás fórum szekciójában néhány hozzászóló csalódását fejezte ki a közönség soraiból, mivel a címben feltett kérdésre a válasz elmaradt. Vagy legalábbis csak inverz módon azt tudhattuk meg, miből nem lesz nyugdíjunk. Mostani cikkünk az előadás néhány gondolatára kíván reflektálni, illetve leírni milyen apró trükkökkel lehet nyugdíjas korunkra felhalmozni.

„ A kamatos kamat a világ nyolcadik csodája. Aki érti, megkeresi, aki nem... az fizeti” – Albert Einstein

                Számos helyen láttam, hallottam, olvastam már a kamatos kamatról, mint ’a meggazdagodás lusta módja’. Habár a kérdéskör az előadáson is felmerült, úgy éreztem jelentőségét nem sikerült kellően kihangsúlyozni. Nem másról van szó, mint vagyonunk gyarapodási ütemének exponenciális pályára való állításáról. Az idő előrehaladtával óriási előnyre tehetünk szert a lineáris modellt követőkkel szemben, ami rendkívül jól érvényesül a nyugdíj takarékosságnál, mint hosszútávú befektetésnél. Különböző számok az előadáson is elhangoztak, ám az előadók próbáltak kevés konkrétummal élni, különböző okokra hivatkozva: nem fontos, az általános képlet vagy elmélet a lényeg, nem a számok, nincs két egyforma vagyoni helyzetű ember, kiszámíthatatlan a jövő. Ezen állítások többségével egyet is értek, azonban én úgy gondolom egy benchmark felállítására minden esetben szükség van, hogy vizualizálni tudjuk céljainkat és jobban el tudjuk képzelni az adott problémát.

Tegyük fel, emberünk 30 éves nyugdíj takarékossági programot tervez, havi 160 000 nettó átlag fizetéssel, mely reál értéken nem növekszik az évek alatt. Hozamként 3% reál hozam szintet szoktak megadni, amely reális és tartható. Emberünk netto fizetése 10% mindig félre rakja. Kamatos kamat számítással a 30. év végére 9 134 480 forint jön össze mai reálértéken, vagy úgy is mondhatnánk, hogy 57 havi netto fizetés (reál értéken). Ekkor még pesszimistán becsültünk, hiszen a karrier előrehaladtával ritkán nem emelkedik reál fizetésünk.

Ugyan ezen számokkal, de 40 évre számolva az összegünk 14 477 041 forintra növekszik. Érdemes kiszámolni, hogy míg az időtartam csupán 33,3 %-al nőtt, addig a spórolt pénzünk 58 %-al gyarapodott. Ekkor már több mint 90 havi, azaz 7 és fél évnyi megtakarítással rendelkezünk. Sajnálatos hír azonban, hogy a mai trendek szerint az emberek 15-20 évet élnek nyugdíjba menetelük után. Részleges megoldás lehet a problémára, hogy vagyonunkat fokozatosan éljük fel és a megmaradt tőkerészt továbbra is a kamatos kamat elvével gyarapítjuk. A fenti példánál biztosabb, jobb módszer jelenleg nincs a piacon.


Fiatalabban legyünk kockázat kedvelőbbek


                Gyakori tanács, az előadáson is elhangzott, hogy a szponzor bank önkéntes nyugdíj takarékossági programjában különböző kockázatú eszközlapokba lehet elhelyezni megtakarításunkat, melynek kiválasztásánál elsődleges szempontunk az életkorunk legyen. Azonban ha a kamatos kamat elvével számolunk más tapasztalunk: amit eleinte veszítünk azon 30-40 év kamatát is elbukjuk, míg a nyugdíjas éveink előtt befizetett összegeken ez a tényező elhanyagolható, ott inkább tőkénket féltsük.

                A tanácsot személy szerint pontosítanám: közvetlenül nyugdíj előtt NE tőzsdézzük el a pénzünket. Nem az eredeti tanács ellenkezőjét próbáljuk sugallni a kedves olvasónak. Pusztán azt állítjuk, hogy fiatal korban is érdemes mérlegelnünk a közgazdasági lehetőségköltség (opportunity cost) esetlegesen okozott veszteségét. ’A nem megkeresett pénz is veszteség’.


                Ugyanakkor kockázatosság terén az amúgy is hosszú távra javasolt részvény kitettséges is érdemes elgondolkozni. Ekkor valóban igaz, hogy érdemes korán kezdeni, így biztosítani pozíciónk átlag hozamát. Itt a jelszavaknak olyanoknak kell lenniük, mint: diverzifikáció (együttesen és részvény kitettségen belül is), jó minőségű (igyekezzünk blue chip részvényeket vásárolni, óvakodjunk az OTC piactól) és nyomon követhetőség (befektetési rendszerünk lásson el bővebb aktuális információkkal, ha esetlegesen rekonstrukcióra lenne szükség). Ezen módszernél azonban már többre lesz szükségünk pozíció építésünkkor, mint néhány tízezer forint havonta.