04 május 2014

A monetáris szigorítás - előbb mint gondoltuk?

              A következő néhány soron egy olyan monetáris megszorításról beszélünk amelyet a válság évei alatt sikeresen használtak az nyugati bankrendszerekben és amelyet sokak figyelmen kívül hagynak, amikor a banki hitelek kamatait és ezek különbségét (kamat spread) vizsgálják. Természetesen ahhoz kétség sem fér, hogy a banki és bankközi kamatok alacsony mértékénél történelmi számokról beszélhetünk, de van egy pont, amit be kellett áldozni a stabilitás érdekében, és nem hogy lazítás helyett szinten tartás, de szigorítás volt szükséges. Ez a pont nem más, mint a bankok által használt tőkeáttétel csökkentése, tőkemegfelelésük javítása.

                A tőkeáttétel nem egy különleges tőzsdei vagy befektetői kifejezés. Egy egyszerű, nem pénzpiaci cégnél is beszélhetünk tőkeáttételről, mint könyvelési fogalomról. Ez egész egyszerűen a forrás oldalon a nem tőke osztályokhoz könyvelt egyenleg. Mint bank ezt a tőkeáttételt nyújtják számunkra a betétesek és a bankközi hitelek, melyekből eszköztranszformációs folyamatokon keresztül a kihelyezett hitelek tetemes mennyisége keletkezik eszköz oldalon. Mint tudjuk magasabb tőkeáttétel mellé magasabb tőkére vetített hozam várható.

Példa: bankunk 100 Ft tőkével, és 900 Ft betéttel rendelkezik, melynek teljes egészét kihelyezi hitelekbe (valóságban természetesen ilyen nem történhet meg, már csak likviditási problémák és jegybanki kötelezettségek miatt sem). A kihelyezett betétek után 10% kamatot szed a bank, míg a betétek után 5% fizet. Saját 100 Ft tőkéjén így 10 Ft-ot keres, míg a 900 Ft betétek kifizetése után 900*0,05 azaz 45 Ft tesz zsebre.  Mi van, ha egy új jogszabály miatt már csak 5-szörös tőkeáttételre van lehetősége bankunknak? Már csak 30 Ft keres, jövedelmezősége a felére majdnem csökkent. Ha fenn akarja tartani az korábbi szintet a kamat spread-et 5 %-ról 10%-ra kell emelnie, így a hitel kamatai 10 %-ról 15%-ra emelkednek.


                A tőkemegfelelési szabályok igazából erről a problémáról szóltak: csökkenteni a tőkeáttételt, feltőkésíteni a bankokat és egy stabil pénzügyi rendszer létrehozni. Mivel a jegybank közvetlenül csak a bankközi hitelezésbe tud belefolyni, a lakosságiba nem, a kamatvágás itt is kitűnő eszköznek bizonyult, míg legott csökkentette a tőkemegfelelés kamatnövelő hatásait is. A kamatvágással a betétesek igen jelentős hányada rakta át a pénzét más eszközökbe. A kérdés csupán annyi, hogy a kamatok növekedésével mit tesz a pénzügyi szektor, hogy a ne lépje túl a tőkeáttételi küszöbszinteket. Ez a szigorítás ugyanis már a válság első éveitől kezdve életbe lépett.