17 május 2014

Dollár az árupiacokon – új spekulációs lehetőség?



                A cím kissé megtévesztő lehet sokak számára, a lehetőség nem új, mindig is létezett és megvolt. Az újdonság a dologban, hogy talán sokak figyelmét elkerülte, és fel sem merült bennük, hogy bizony a nyersanyag árak is tökéletes indikátorok lehetnek olyan világpénzek esetében mint például a dollár. Akik már próbálkoztak világpiaci kereskedéssel (spread betting vagy CFD termékeken keresztül) jól tudják, hogy a legtöbb árupiaci termék (fémek, élelmiszerek, energiahordozók) ára dollárban van jegyezve. Amikor egy nem dollárban jegyzett devizaszámláról kereskedünk ilyen eszközökkel a deviza keresztárfolyamot sem lehet figyelmen kívül hagyni. A cikkben azt vizsgáljuk, hogy árupiaci kereskedés során hogyan hat a két termék (deviza és mögöttes áru) relatív árfolyama egymásra, hogyan alakulhatnak ki új trendek általuk, és hogyan befolyásolja az egész folyamatot a közgazdaság egyensúlyra törekvő mechanizmusa.

Az árupiac kettős természete


                Ahhoz, hogy sikeresen tudjunk spekulálni az egyszerűbb elméletek megértése elengedhetetlen. Az árupiac kettős természetének köszönhetően két elmélettel is találkozhatunk. A kettős természet alatt azt értjük, hogy árupiaci eszközöket egyaránt lehet spekulációs illetve tényleges felhasználási célból venni, míg ez utóbbi értékpapírok esetében nem jellemző Viszonylag kevés olyan ember létezik, aki azért vesz MOL részvényt, hogy az emelkedő üzemanyag kiadásait lefedezze a cég profitabilitásának növekedésével.

Spekulációs célok


                Amennyiben a vételi/eladási tevékenység mögött pusztán a két ár közötti rés megszerzése a célunk érdemes úgy tekinteni az eszközre, mint egy külföldi piac értékpapírjára. A magasabb hozammal bíró termékek esetében megnövekszik a kereslet, ezáltal az értékpapír devizája iránt is áttételesen. Ekkor kettős érték növelésről beszélhetünk, melynek ellentettje eladási oldalon ugyan így igaz. Ha esik a várható hozam mindenki eladja a papírt és jó eséllyel devizáját is visszaváltja (ez automatikus ha kis szereplőként kereskedési platformon keresztül realizáljuk profitunkat). Ekkor a mögöttes termék (nálunk árupiaci eszköz) árfolyama befolyásolhatja a deviza értékét. Ceteris paribus (minden más tényezőt fixen tartva) ez azt jelenti, hogy ha például a Brent olaj piacán kitörésre számítanak a befektetők várhatóan a dollár iránti kereslet is meg fog növekedni. Érdemes tehát a devizával való kereskedés során a benne jegyzett egyéb termékek (részvények, indexek, államkötvények ÉS árupiaci termékek) hozamát figyelemmel kísérni, amennyiben fundamentális elemzés alapján akarunk kereskedni.


Felhasználási célok


Jelen helyzetben sokkal inkább az import/export mechanizmust kell figyelembe venni. Akkor fog vásárolni (import) a felhasználó, ha a termék relatíve olcsó (dollár gyenge a hazai devizához viszonyítva) és akkor eladni (export) ha a termék drága a piacokon (dollár erős a hazai devizáshoz viszonyítva). Itt érdemes megfigyelni, hogy az előzővel ellentétes logikai sorrendet követ a közgazdasági értelemben vett ügynök. A dollár árfolyamához igazítja az árupiaci tevékenységet, nem pedig a deviza követi le az áru értékének változását. Mivel leszögeztük, hogy ez nem spekulációs, hanem felhasználási célokat szolgál így külön beszélhetünk vevőkről és eladókról, nem valószínű, hogy a két szerepet betöltheti egy szereplő (egy gazdaság általában vagy előállítja vagy veszi ezeket a nyersanyagokat, bár ez nem törvény szerű).

Itt beszélhetünk a közgazdasági egyensúly elméletéről is. Amennyiben a dollár erős, a termék drága a világpiacon úgy az eladási kedv nő, növekszik a kínálat, amely csökkenti a termék árát. A gyenge dollár mellett a vásárlási kedv dominál elsősorban, amely a kereslet növekedése mellett felfele hajtja az árakat. Itt érdemes megfigyelni, hogy a termék tényleges ára változik, a deviza árfolyamra csekély hatással van a tranzakció, hiszen amíg az egyik fél a deviza piacon dollár vevő a másik ugyan ekkora összegben eladó.



Attól függően, hogy mire spekulálunk (deviza vagy árupiaci termék) érdemes a másik eszköz árfolyamát is nyomon követni, hisz az abban megbújó trendek lehetnek a mi spekulációnk tárgyának előrejelzői. Amire oda kell figyelni, hogy mikor melyik az ok és az okozat, illetve hogy mely piaci szereplők (spekulánsok, felhasználók) tranzakcióira érdemes odafigyelnünk.