10 május 2014

Felvásárlási buborék - a spekuláció melegágya


                Egy korábbi cikkünkben, amikor a P/E arány jelentőségét mutattuk be, rávilágítottunk a Tesla Motors, illetve egyéb vezető cégek túlárazottságára a NASDAQ kompoziton belül. Nos az állás nem változott, a relatív túlárazottság most is jelen van a technológiai szektorban, mostani cikkünk ezen túlárazottság egyik fő okát hivatott feltárni.

Újabb .com lufi?


                2000-2002 beszélhetünk a .com válságról az Egyesült Államokban. Az internetes cégek részvény indexei az egekbe lőttek, mindenki minden likvid eszközét ezekbe fektette, majd mikor elfogyott a vásárlóerő jött az összeomlás. A szokásos forgatókönyv. Ám egy erősen emelkedő piacon ne csodálkozzunk, ha eufórikus befektetői kedv lesz urrá a piacon, abban a fázisban már keveset tud tenni az ember, hogy megakadályozza a trend összeomlását, az már a végső stádium. A körültekintő befektetőnek még ezelőtt a gátszakadás előtt érdemes mérlegelnie, hogy valós növekedésről beszélhetünk e.

                A jelenlegi helyzetet nagyon sokan hasonlítják a .com válság előtti/alatti időszakhoz. Bár a helyzet még korántsem olyan súlyos, mint 14 évvel ezelőtt, a kitartott túlárazottság így is aggodalomra adhat okot. De mi is ennek a túlárazottságnak az oka? Az elmúlt időben számos nagyobb felvásárlás történt, a Google, Facebook és Apple is bevásárolt néhány kisebb technológiai cégből, ezzel az egekbe hajtva jónéhány részvény árát.


                Természetes piaci jelenség, hogy egy egy felvásárlás előtt a kereskedők megpróbálnak bevásárolni a részvényekből, mivel megemelkedett kereslettel lehet számolni a közeljövőben a felvásárló cég részéről. Ilyenkor maga a kereslet növekedésének várakozása növeli a keresletet, melyet a tényleges felvásárló vételi oldaról tovább erősít. Ez a két, nem teljesen elválasztható lépcső vezethet a bika piac illúziójához. Ha ilyet kitartóan és sűrűn adnak elő ilyen kisebb lökéseket egy bizonyos piaci szegmensben ,bekövetkezhet az eufórikus vásárlás, látván, hogy az indexek meredeken, csak felfelé mennek. Szerencsére a FED eszközvásárlás lassítása, illetve egyéb geopolitikai tényezők (pl. orosz-ukrán konfliktus) jelen helyzetben óvatosságra intik a spekulánsokat, így talán megelőznek egy új kisebb technológiai buborékot.